SPELREGELS DAMMEN PDF

The Goal of Chess. The goal of chess is to checkmate the other king, then you have won the game. Check is when the king is in danger. Checkmate happens. Dammen – KNDB webshop. > Koopgids dammen ยท > Spelregels. Tonen als Foto- tabel Lijst. Producten van Sorteer op. Positie, Product Naam, Prijs. Dammen, ook wel bekend als ‘checkers’ of ‘draughts’ in veel landen, is een van Dammen heeft simplistische regels die iedereen snel kan begrijpen en leren.

Author: Mole Mojin
Country: Senegal
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 5 December 2012
Pages: 437
PDF File Size: 5.72 Mb
ePub File Size: 20.98 Mb
ISBN: 873-8-34592-416-8
Downloads: 57616
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dulkree

Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. Het doel van het spel is om alle schijven van de andere speler te vangen slaan of hen te blokkeren zodat ze niet kunnen bewegen. Tot op vandaag gelden deze namen nog altijd. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. In deze periode werden honderden wedstrijden uitgeschreven door kasteleins, waarbij er dikwijls om prijzen ter waarde van een weekloon werd gespeeld.

Deze variant kent dezelfde spelregels, echter de beginstand is met vijf schijven op de basislijn per speler. Een plagiaatversie van het spel werd in in de Verenigde Staten op de markt gebracht onder de naam Stax. Overgenomen van ” https: Ook deze eenvoudige variant levert slechts weinig remises op. Door deze spelvorm is het spel sneller te leren, terwijl de finesses van het eindspel juist sterk naar voren komen.

Fries dammen

Geschiedenis [ bewerken ] Deze damvariant was in de 18e eeuw al in Frankrijk bekend spelreegls de naam Babylonisch damspel. Ook in dat spel wordt in acht richtingen geslagen. Deze damvariant was in de 18e eeuw al in Frankrijk bekend onder de naam Babylonisch damspel.

Sommige spelers houden hun schijven op de achterste rij stationair tijdens het spel om zo de tegenstander te verhinderen dat hij een dam kan verkrijgen, enz De stukken bewegen enkel diagonaal en de stukken van de tegenstander worden gevangen door erover te springen.

TOP Related  MUFRADAT AL EPUB DOWNLOAD

Het wordt gespeeld op een internationaal dambord met als afwijkende regel dat ook ook horizontaal en verticaal slaan toegestaan is. De middelste rij is in eerste instantie vrij. We moeten streven naar kleine doelstellingen die bijdragen tot de verwezenlijking van het hoofddoel. Men speelt het op een 8×8 bord op hetzelfde bord als schakenmet 12 schijven per speler.

Dammen Spelregels

De afwijkende slagregels, die ook horizontaal en verticaal slaan voorschrijven, maken de Friese variant voor de doorsnee dammer in het begin verwarrend en ook ingewikkeld. Het doel van het spel is alle stenen van de tegenstander af te nemen of hem elke mogelijkheid te bewegen te ontnemen.

Damvariant Sport in Friesland Dammen in Nederland. We moeten in staat zijn om gebieden te controleren op het bord. De Dammen regels zijn vrij eenvoudig te leren. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Dqmmen en contact Donaties. Laska wordt gespeeld op een bord met 25 velden in 7 rijen.

Het spel van dammen heeft wortels die ver teruggaan tot helemaal naar voor Christus in de Egyptische kunst en het bleef populair voor jaren en jaren. Er zijn vele manieren voor beginners om te leren en te oefenen. Stenen van de tegenstander kunnen en moeten geslagen worden als ze schuin voor de eigen steen staan en het veld erachter vrij is. Zo ontstaan gedurende het spel torens van verschillende hoogte. Meervoudige slagen zijn, indien mogelijk, verplicht, maar het is niet verplicht de zet met de meeste slagen te doen.

We moeten proberen om elke beurt zo veel mogelijk in ons voordeel te krijgen. Elke partij heeft 11 soortgelijke, gladde stenen wit of zwartdie aan het begin van het spel worden geplaatst op de eerste 3 rijen voor de speler.

TOP Related  JAMES L ANTONAKOS THE PENTIUM MICROPROCESSOR PDF

In die tijd werd spelrebels spel trouwens Alquerque genoemd. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. Dammen kan gespeeld worden voor de lol of als een ernstige gebeurtenis zoals bij toernooien. Zelfs de eerste zetten die we doen moeten een doel hebben. De bewegingen van de stenen is als bij dammen: Er is ook een nieuwe wedstrijdvariant van het Fries dammen: De huidige Friese naam voor Molkwerum is Molkwar.

Dammen Spelregels

Dammen heeft simplistische regels die iedereen snel kan begrijpen en leren, maar tegelijkertijd heeft het moeilijke strategische concepten voor degenen die verlangen naar een diepe intellectuele uitdaging. We moeten een aantal plannen uitgewerken in het spel. Fries dammen was in Zweden en Denemarken bekend onder de namen Makvaer en Maquern, namen die zijn afgeleid van de toenmalige uitspraak van de naam van het dorpje Molkwerum, en dan volgens de Scandinavische conventies gespeld.

Dammen, ook wel bekend als ‘checkers’ of ‘draughts’ in veel landen, is een van de meest populaire bordspellen ter wereld en wordt gespeeld door twee spelers beurt per beurt. In Nederland werd het in het begin van de 18e eeuw gespeeld onder de naam Molkwerums dammen.

Tegen die tijd, werd de Engels versie “Draughts” genoemd en de Amerikaanse versie “Checkers”.

Fries dammen is een variant van het damspel die vooral in Friesland wordt gespeeld. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina’s Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren.

Als een toren op zijn beurt wordt oversprongen, wordt alleen zijn bovenste steen tot slaaf gemaakt. Deze pagina is voor het laatst bewerkt sppelregels 7 sep om